Are We Sabahan Bunch Of Selfish?

Karangan di bawah adalah reaksi dari komen yang ditulis dalam petikan blog di bawah

http://hantulautan.blogspot.com/2010/08/open-letter-to-pm-from-sabahan-cynthia.html

***
loji penjanakuasa batu arang adalah satu cara penjanaan yang paling kotor dan mencemarkan tidak kira bagaimana cara pencegahan dilaksanakan.

terdapat bukti yang paling jelas dimana satu loji penjana batu arang di Tennessee amerika syarikat dikatakan sebagai yang paling selamat telah berlaku malapetaka di mana kawasan tadahan sisa habuk arang tertumpah dan ia mengakibatkan kawasan sungai dan tasik tercemar sehingga kini.

di mana negara kita mempunyai masalah dalam menangangi masalah pencemaran oleh pengusaha kilang dan pembuangan sisa toksik oleh industri berat, adakah kita yakin bahawa akan penguatkuasaan ini akan berkesan dan tiada penyelewengan berlaku? tepuk dada tanyalah selera.

loji penjana batu arang yang akan dibina di lahad datu sabah adalah satu tindakan yang tidak tepat kerana lokasi kawasan sekitar adalah kawasan alam semulajadi yang paling indah yang kaya dengan alam flora dan fauna.

kawasan lokasi loji batu arang juga berdekatan dengan kawasan perindustrian ikan dan rumpai laut dan sebagai tempat tarikan pelancongan (sipadan dan mabul) akan kehidupan dalam lautnya yang memberi pendapatan yang bernilai berbillion ringgit setahun bukan kepada penduduk tempatan tetapi kepada penduduk sabah dan kerajaan negeri sabah.

apakah jenis pembangunan yang boleh dibawa oleh loji penjana arang batu yang kecil ini sedangkan kawasan sekitar adalah dimiliki oleh skim kerajaan FELDA selama 20 tahun dan penduduk tempatan masih hidup dalam keadaan daif dan miskin di mana terdapat satu resort yang indah dengan segala bekalan air dan elektrik yang hanya kurang daripada 1km dari kawasan lokasi.

loji ini akan menyebabkan penduduk kampung miskin dipindahkan ke kawasan yang tidak ditentukan lagi. terdapat banyak perkara yang dijanjikan. FELDA 20 tahun yang lalu telah menjanjikan pembangunan kepada penduduk tempatan dan sampai sekarang pembangunan asas seperti jalan raya, elektrik dan air masih tidak dapat dibekalkan kepada mereka.

sememangnya kita mahu bekalan tenaga yang stabil dan murah. akan tetapi, adakah kita sanggup mengorbankan alam sekitar dan hidupan laut oleh kerana kita mahu akan bekalan elektrik yang murah. adakah kerana kita mahu sumber tenaga yang murah, penduduk kampung berdekatan hilang mata pencarian akibat daripada pencemaran yang dilepaskan oleh loji ini ke dalam laut yang menyebabkan batu karang mati dan ikan tercemar dengan bahan kimia buangan dan pada masa yang sama merupakan makanan seharian penduduk tempatan.

oleh itu, diharap mereka yang menyokong pembinaan loji ini memikirkan secara lebih mendalam dalam hati mereka sebelum memberi komen dan kritikan yang tidak membina dan membantu dalam penyelesaian isu ini.

(Source: TalkOutMaMind)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Atas ↑

%d bloggers like this: