Kerajaan Malaysia Cadang Cukai Baharu


Riuh penyokong pembangkang dan pencinta Najib dan Rosmah. Ini dua fakta yang disembunyikan mereka:

1. Malaysia perlu bayar hutang yg ditinggalkan rejim lama.

2. Cukai yang dicadangkan berbeza daripada GST atau SST, bukan semua yang kena cukai.

PERTAMA

1. Kerajaan Pakatan Harapan cakap hutang negara membebankan, cara dia buat kerja pun cara berjimat. Ini jauh berbeza dgn rejim lama yang mengatakan GST diperlukan untuk membangun negara, namun projek jalan/sekolah/hospital tak jalan, Najib dan Rosmah semakin hari semakin mewah, hutang makin hari makin naik.

2. Langkah terawal yg diambil oleh kabinet PH adalah untuk memotong gaji setiap seorang anggota kabinet. Kemudian jumlah lantikan politik seperti pegawai khas dihadkan supaya kos operasi pejabat boleh dikurangkan.

3. Pada peringkat dasar negara pula, kesemua projek mega dibatal atau ditangguh projek sehingga kedudukan kewangan kembali kukuh

-ECRL (RM81bil)
-HSR (RM110bil)
-MRT3 (RM66bil)
-MRT2 diteruskan dengan pengurangan kos sebanyak RM5.2bil

KEDUA

1. Kerajaan sedang pertimbangkan penjualan aset seperti tanah kerajaan. Namum, berbeza dengan rejim Najib, PH tidak jual kepada pihak asing. PH jual kepada rakyat Malaysia agar duit boleh dikutip & kawasan tersebut blh dibangunkan orang sendiri.

Kerana semua ini tidak memadai, maka cukai baharu dipertimbangkan.

2. Namun, cukai yg dipertimbangkn PH sekarang  berbeza dengan cukai GST/SST yg bersifat seperti consumption tax. Rakyat tidak boleh lari dari GST/SST. Asal makan, minum, guna, langgan, pasti kena cukai.

3. Yang dipertimbangkan sekarang cukai yang mampu memanfaatkan masyarakat secara umum. Seperti cukai karbon (contoh) yang bersifat ‘punitif’ atau ‘hukuman’ bertujuan mengawal sesuatu perkara yang tidak sebegitu manfaat supaya tidak berleluasa.

4. Cukai karbon lazimnya dikenakan pada pengilang. Tujuannya untuk mengurangkan pengeluaran karbon yang menaikkan suhu dunia. Jika pengilang berkeras untuk guna kaedah lama yang menghasilkan jumlah karbon yang tinggi, bayarlah cukai karbon. Kalau tidak mahu bayar cukai karbon, gunalah mesin mesra alam.

5. Yang turut boleh dipertimbngkan kerajaan adalah Capital Gains Tax (CGT), di mana keuntungan atas modal dikenakn cukai.

Sebagai contoh, seorang pelabur saham dengan  modal RM10,000 berjaya mengaut keuntungan RM2,000, maka kita cukaikan RM2,000 tersebut.

6. Ataupun keuntungan yg dibuat melalui penjualan hartanah dan syarikat. Kerajaan boleh cukaikan keuntungan penjualan tersebut.

Yang terkesan dengan cukai-cukai seperti cukai CGT kebanyakannya bukan golongan untuk berpendapatan rendah tetapi golongan berpendapatan sederhana serta tinggi.

BN marah kenapa?

Sebagai warganegara yg berpelajaran, BN harus malu sebab meroyan tanpa sebab.

Kita baca berita jangan baca sekerat dua. Baca isi kandungan, tambah bacaan sampingan supaya we get the bigger picture.

-end-

*Sumber tweet saudara Adrian Lim Chee En di (https://twitter.com/adrianlimcheeen/status/1049580298155872257?s=21)Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Atas ↑

%d bloggers like this: