Kecenderungan Homoseksualiti.

Gay tendencies atau kecenderungan menjadi seorang homoseksual adalah antara disedari atau tidak disedari. Ada homoseks yang bernikah dan dia tetap closeted (terma biseks digunakan disini) dan ada yang menerima keadaan diri dan tidak berkahwin dengan wanita atau lelaki. Antara ciri-ciri seorang homoseksual yang tidak disedari adalag memuja lelaki lain dengan memberi gelaran “kemuliaan” kepada lelaki itu dan lelaki itu tidaklah berapa melayan “pemujaan” tersebut malah sering direndahkan “produk” dari lelaki homoseks tersebut.

Satu lagi sifat seorang homoseks yang tidak disedari adalah seseorang menggunakan bogus identity dalam sebarang acara sama ada di dalam sosmed, permainan, atau pun penghasilan seseuatu. Identiti palsu (bogus) ini digunakan untuk merendah-rendahkan orang lain yang biasanya sukses daripada mereka. Kecenderungan tersembunyi ini adalah kerana adat setempat yang menolak perlakuan tersebut atau pun penolakan dari sudut keagamaan. Bagi mereka menjadi lebih hebat adalah sesuatu yang baik bagi mereka menonjol dalam sebarang aktiviti yang mereka ceburi (tapi ianya tidaklah merujuk kepada aktiviti hentai atau ganjil seperti seorang cosplayer kerana ianya adalah asimilasi budaya Jepun dalam masyarakat kita).

Kecenderungan ini adalah sesuatu yang amat kompleks dan multi-dimensional dan ianya bukanlah sesuatu yang mudah bagi mereka yang “keliru” dengan kecenderungan tersebut. Faktor genetik juga mempengaruhi kecenderungan ini sama ada dari dna ibu atau bapa. Tapi suatu penyelidikan yang merujuk kepada perkara ini menyatakan yang gen tersebut adalah dari sebelah ibu.

Rujukan:

Tatchell, Peter (April 23, 2007), “Outing hypocrites is justified”, The New Statesman

Royal College of Psychiatrists: Submission to the Church of England’s Listening Exercise on Human Sexuality.

Pediatrics: Sexual Orientation and Adolescents, American Academy of Pediatrics Clinical Report.

Zietsch et al. (2008)

Iemmola, Francesca and Camperio Ciani, Andrea (2009). “New Evidence of Genetic Factors Influencing Sexual Orientation in Men: Female Fecundity Increase in the Maternal Line”. Archives of Sexual Behavior. Springer Netherlands.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: