Blog

Anti Imperial Japanese Army

Anti Imperial Japanese Army Guerrilla Squad under the leadership of the late Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. They fought together with British North Borneo Army from 1942 until 1945. This photo taken during post war in 1946 few months after the surrender of the Japanese Imperial Army. These are the list of names of… Continue Reading →

Prophet Birthday

Today is the most special day for all Muslim around the worid because today is Prophet Muhamad birthday which is on 12th Rabiul Awwal 1442 (in hijr calendar). Most of the Muslim celebrating this event with salawat for. the Prophet. Today also consider as a public holiday here in Malaysia but due to the CMCO,… Continue Reading →

Luntar Sug: Reconstruction of A Lost Ancient Sulu Script

HISTORICAL BACKGROUND Pre-Spanish Philippines is known to have used an ancient writing system called Baybayin. This was noted by both Spanish priest Pedro Chirino in his book Relación de las islas Filipinas in 1604 and historian Antonio de Morga in his book Sucesos de las Islas Filipinas in 1609. However, none of these sources mention… Continue Reading →

Selepas PKP

Maybe lepas PKP sebegini masanya untuk refresh kembali kehidupan. Sudah lama tidak update blog ni. Fikiran pun berserabut memikirkan kehidupan. Fikirkan segalanya pun tidak akan selesai kalau hanya berfikir tanpa tindakan susulan. Benarlah kata orang tindakan tu penting terutama selepas berfikir dan merancang. Dapat juga spend time dengan anak dan aku berusaha sembunyikan kegusaran ku…… Continue Reading →

Bumi Berbentuk Sfera atau Rata (flat)?

Sebelum kita pergi lebih dalam lagi tentang isu ini kita lihat dulu apa itu teori bumi sfera dan teori bumi rata? Sekarang Hangat menjadi perdebatan bentuk sebenar muka bumi, seperti yang kita tahu bentuk muka bumi adalah bulat lebih tepat lagi berbentuk sfera, namun begitu ada golongan yang percaya bumi berbentuk rata, mereka ini digelar sebagai… Continue Reading →

Sumpah Laknat

Sumpah laknat semakin menjadi suatu trend dewasa ini terutama sekali di negara kita iaitu Malaysia. Ramai yang tidak mengerti apakah yang dimaksudkan dengan sumpah laknat tersebut dan adakah ia boleh menjadi saham untuk suatu kebebasan dari pendakwaan di mahkamah dan terus membawa kepada keputusan tidak bersalah? Jom baca entri aku kali ini.. (p/s: Gambar sesumpah… Continue Reading →

Kisah Mak Minah

Ramai post benda ni sebab rasanya tidak tahu, jahil atau memang takda isu untuk buruk-burukkan orang. Mak Minah atau Minah Hashim sebenarnya bukanlah mati dibunuh dan dicincang dengan pedang panjang atau dengan gelaran hipster pedang samurai seperti yang konon dalam gambar tu. Kena orang jahil atau yang memang hati dah hitam sangat dengan kebencian mestilah… Continue Reading →

Rambo: Last Blood Adalah Filem Rambo Terakhir?

Amaran: Jangan baca ni kalau tidak mahu spoiler! Aku baru sahaja selesai menonton filem Rambo: Last Blood atau pun Rambo V (filem kelima dalam francais filem Rambo). Tempat menonton adalah biasa mana lagi kalau bukan di Growball Cineplex iaitu pawagam termurah di dunia. Belum ada tempat lain yang dapat beat pricing dorang. Mereka kata minggu… Continue Reading →

An Open Letter To Niantic

Dear Niantic, Well it happened, you pushed the payment for the anomaly badge and what we are now seeing is of course a huge pushback. There are some reasons for it, some are valid and some maybe not. Reason 1: Communication Dropping this ‘bomb’ one month before the anomaly looks to your player base just… Continue Reading →

Memuat…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Create a website or blog at WordPress.com

Atas ↑

%d bloggers like this: