blog

blog, foods, Life in Sabah

Nasi Lemak Bro Jul

 Baru kali ini ada peluang kemas kini blog post yang baharu. Ya, seperti tajuknya ianya berkaitan dengan makanan. Nasi Lemak Bro Jul adalah tempat makan baharu di Kota Kinabalu. Sudah dua kali aku berkunjung ke situ dan sering tidak menghampakan selera aku. Harganya amat berpatutan dengan porsi hidangan yang cukup banyak. Ianya dipunyai oleh […]

blog

Sang Politikus

Kalau politikus Malaysia mendengar lirik band-band grindcore, pasti ramai yang akan terasa malu kerana lirik-lirik tersebut umpama ludah ke wajah mereka (bagi yang masih ada maruah) serta akan bertambah malu lah lagi mereka kalau faham dan terbaca lirik band Morbid Angel yang menyamakan mereka sebenarnya lebih hina dari syaitan. Begitulah mendalamnya lirik band-band ekstrim tapi […]

blog

Kecenderungan Homoseksualiti

Gay tendencies atau kecenderungan menjadi seorang homoseksual adalah antara disedari atau tidak disedari. Ada homoseks yang bernikah dan dia tetap closeted (terma biseks digunakan disini) dan ada yang menerima keadaan diri dan tidak berkahwin dengan wanita atau lelaki. Antara ciri-ciri seorang homoseksual yang tidak disedari adalag memuja lelaki lain dengan memberi gelaran “kemuliaan” kepada lelaki […]

blog, Life in Sabah

Bigfoot Dan Pengalamanku

Bigfoot atau Si Kaki Besar merupakan haiwan yang dikatakan merupakan haiwan mistik atau pun juga disebut sebagai haiwan cryptozoology yang masih menjadi misteri kerana ada pihak menyangkal kewujudannya dan ada yang mengiyakan. Kebanyakan bukti sering disangkal kerana ada yang mengatakan ianya sebagai satu hoax atau penipuan. Bigfoot dipanggil dalam banyak gelaran di serata dunia. Antara […]

blog, history

Anti Imperial Japanese Army

Anti-Imperial Japanese Army Guerrilla Squad under the leadership of the late Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. They fought together with British North Borneo Army from 1942 until 1945. This photo was taken during post-war in 1946 few months after the surrender of the Japanese Imperial Army. This are the list of names of the […]

blog

Bumi Berbentuk Sfera atau Rata (flat)?

Sebelum kita pergi lebih dalam lagi tentang isu ini kita lihat dulu apa itu teori bumi sfera dan teori bumi rata? Sekarang Hangat menjadi perdebatan bentuk sebenar muka bumi, seperti yang kita tahu bentuk muka bumi adalah bulat lebih tepat lagi berbentuk sfera, namun begitu ada golongan yang percaya bumi berbentuk rata, mereka ini digelar sebagai […]

blog, film

The Spy (Ada Syiling 10 sen Malaysia)

Tentu ramai penggemar Netflix tahu tentang mini siri terbaru iaitu The Spy lakonan Sascha Baron Cohen (biasa dia berlakon komedi tapi kali ni serius tahap guru disiplin sekolah). Ya dan dia juga adalah pelakon utama siri ini. Mulanya filem ini cuma untuk edaran negara-negara tertentu sahaja hinggalah Netflix menyiarkannya seluruh dunia bagi pelanggan setia mereka. […]

film

IT Chapter 2

Ok berapa ramai dah menonton IT Chapter 1 yang diadaptasi dari buku Stephen King? Berapa ramai pula dah baca buku tersebut? Rasanya ini antara buku Stephen King yang dia mula menggunakan nama betul dan ianya buku yang diterbitkan pada tahun 1986 (kalau tak salah). bagi Chapter 2 atau bab kedua, filem ini masih berdasarkan buku […]

blog, foods, Life in Sabah

Burger Paling Sedap di Kota Kinabalu

Sebenarnya aku sudah lama mau blog tentang gerai burger paling sedap dan affordable di Kota kinabalu. Harap maklum yang ini bukanlah blog entri yang berbayar atau ditaja oleh mereka. Nama dia Grill Patio Burger. Kalau ada orang claim yang dia asal KK tapi tidak tahu mana lokasi gerai ni pasti something wrong sama ada dia pretender konon-konon dari KK atau memang bukan asli […]