Life in Sabah

blog, foods, Life in Sabah

Nasi Lemak Bro Jul

 Baru kali ini ada peluang kemas kini blog post yang baharu. Ya, seperti tajuknya ianya berkaitan dengan makanan. Nasi Lemak Bro Jul adalah tempat makan baharu di Kota Kinabalu. Sudah dua kali aku berkunjung ke situ dan sering tidak menghampakan selera aku. Harganya amat berpatutan dengan porsi hidangan yang cukup banyak. Ianya dipunyai oleh […]

blog, Life in Sabah

Bigfoot Dan Pengalamanku

Bigfoot atau Si Kaki Besar merupakan haiwan yang dikatakan merupakan haiwan mistik atau pun juga disebut sebagai haiwan cryptozoology yang masih menjadi misteri kerana ada pihak menyangkal kewujudannya dan ada yang mengiyakan. Kebanyakan bukti sering disangkal kerana ada yang mengatakan ianya sebagai satu hoax atau penipuan. Bigfoot dipanggil dalam banyak gelaran di serata dunia. Antara […]

Life in Sabah

Luntar Sug: Reconstruction of A Lost Ancient Sulu Script

HISTORICAL BACKGROUND Pre-Spanish Philippines is known to have used an ancient writing system called Baybayin. This was noted by both Spanish priest Pedro Chirino in his book Relación de las islas Filipinas in 1604 and historian Antonio de Morga in his book Sucesos de las Islas Filipinas in 1609. However, none of these sources mention […]

blog, foods, Life in Sabah

Burger Paling Sedap di Kota Kinabalu

Sebenarnya aku sudah lama mau blog tentang gerai burger paling sedap dan affordable di Kota kinabalu. Harap maklum yang ini bukanlah blog entri yang berbayar atau ditaja oleh mereka. Nama dia Grill Patio Burger. Kalau ada orang claim yang dia asal KK tapi tidak tahu mana lokasi gerai ni pasti something wrong sama ada dia pretender konon-konon dari KK atau memang bukan asli […]

blog, Life in Sabah

Nenek

“Atung, magpamung sug na kau bang di’ kau mamung sug, miatai na bahasa ta” pesan nenek yang sebenarnya dalam bentuk paksaan kepada ku supaya berbahasa Suluk atau Sinug (bahasa Tausug/Suluk). Nenek cuma takut yang bahasa kami akan hilang kalau aku tak bercakap bahasa tersebut.  Aku adalah cucuk nenek yang amat suka bertanya itu ini dengan […]

blog, Life in Sabah, tech

Experiencing Uber Untuk Pertama Kali di Kota Kinabalu

Untuk pertama kali hari ni aku berjaya memuat turun Uber app kat telefon dan untuk pertama kali aku melanggan nya. Perjalanan aku untuk kali ini adalah dari Manggatal dekat dengan CKS. Mula-mula tengah tunggu respon dari pemandu Uber bagi perjalanan ke LHDN (nak bayar teksi lah).  Tengah tunggu-tunggu, pemandu pertama tiba-tiba membatalkan mungkin kerana dia […]