Latest Posts

blog, foods, Life in Sabah

Burger Paling Sedap di Kota Kinabalu

Sebenarnya aku sudah lama mau blog tentang gerai burger paling sedap dan affordable di Kota kinabalu. Harap maklum yang ini bukanlah blog entri yang berbayar atau ditaja oleh mereka. Nama dia Grill Patio Burger. Kalau ada orang claim yang dia asal KK tapi tidak tahu mana lokasi gerai ni pasti something wrong sama ada dia pretender konon-konon dari KK atau memang bukan asli […]

blog, film

Review Untuk Filem “Venom”

Ini antara filem dari Marvel Universe yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan peminat komik atau pun peminat filem mereka (terutama golongan milenial yang tidak pernah baca komik dan menonton animasi mereka). Venom ni dikira sebagai Anti Hero yang kira kejam juga sebab dia makan manusia. Maybe ramai pernah menonton Venom dalam filem Spiderman zaman Tobey Maguire iaitu watak yang jadi Venom tu ialah […]

blog, film

Rambo: Last Blood Adalah Filem Rambo Terakhir?

Aku baru sahaja selesai menonton filem Rambo: Last Blood atau pun Rambo V (filem kelima dalam francais filem Rambo). Tempat menonton adalah biasa mana lagi kalau bukan di Growball Cineplex iaitu pawagam termurah di dunia. Belum ada tempat lain yang dapat beat pricing dorang. Mereka kata minggu ni sebagai sneak peek atau pun macam mengintai-intai […]

blog, foods

Burger Hammer XXL (Big-D Burger Sandwiches)

Aku rasa aku tak pernah post sesuatu berkaitan dengan makanan sebelum ini. Semua tentang travel atau benda-benda mengarut yang aku post termasuklah gadget. Nah ini kalilah aku post pasal makanan.  Minggu lepas pada hari Sabtu, teman dari Tawau datang kerana ada taklimat dan kursus di Kota Kinabalu. Rencananya dia ingin lepak dengan aku dan Taufiq sementara […]

blog, Life in Sabah

Nenek

“Atung, magpamung sug na kau bang di’ kau mamung sug, miatai na bahasa ta” pesan nenek yang sebenarnya dalam bentuk paksaan kepada ku supaya berbahasa Suluk atau Sinug (bahasa Tausug/Suluk). Nenek cuma takut yang bahasa kami akan hilang kalau aku tak bercakap bahasa tersebut.  Aku adalah cucuk nenek yang amat suka bertanya itu ini dengan […]

blog, Gaming, Ingress, Travel

Manila Re-Visited 3: MNL Boutique Hostel

Ok, aku dah sampai kembali ke Kota Kinabalu dengan riang-rianya. Hari tu aku mention sikit tentang tempat aku stay sepanjang berada di Philippines kan… Ok macam ni… Tempat tu bernama MNL Boutique Hostel dan berhampiran dengan Makati Avenue. Kalau korang tak tahu kat mana tu, sila google. Tempat tu sebenarnya amat strategik sekali kerana banyak […]

blog, Gaming, Ingress, Travel

Manila Re-Visited 2 #AegisNovaMNL #Ingress

Ok badan dah lepas massage dan baru ada mood nak update benda dilakukan pada hari kedua berada di Philippines. Hari Sabtu telah berlalu maka aku ceritakan pengalaman aku kali ini. Ianya merupakan “peperangan” antara dua pasukan berbeza bagi permainan berdasarkan lokasi iaitu Ingress. Kedua-dua pasukan iaitu Resistance dan Enlightened akan melaksanakan “peperangan” tersebut. Walaupun pada […]

blog, Life in Sabah, tech

Experiencing Uber Untuk Pertama Kali di Kota Kinabalu

Untuk pertama kali hari ni aku berjaya memuat turun Uber app kat telefon dan untuk pertama kali aku melanggan nya. Perjalanan aku untuk kali ini adalah dari Manggatal dekat dengan CKS. Mula-mula tengah tunggu respon dari pemandu Uber bagi perjalanan ke LHDN (nak bayar teksi lah).  Tengah tunggu-tunggu, pemandu pertama tiba-tiba membatalkan mungkin kerana dia […]

blog, Travel

Manila Re-Visited 1

Aku kembali ke Manila. Yessss… Jadi kali ini aku cuba menyiapkannya kerana entri dulu tidak lengkap kerana aku kehilangan banyak gambar masa tu. Tak tahu ke mana. Sudah puas selongkar segala hard disk yang end up hard disk aku pun hilang sekali. Ok, kali ini aku kembali semula ke sini walau dah banyak kali datang cuma […]